Witam ;) potrzebuje wsparcia
Devil himself: 1. Rozwiąż równianie:
2. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego, którego a
3 = 0 i a
29 = 8
3.Wyznacz wartość k, dla której ciąg (k
2 + k.2k,k−3) jest ciągiem arytmetycznym. Oblicz wyraz
tego ciągu
4. Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych:
a) nieparzystych
b) podzielnych przez 3
5. Pchła Szachrajka w pierwszym skoku pokonała odległość 1m, w drugim skoku pól metra i w
każdym kolejnym połowę długości skoku poprzedniego. Czy pokona odległość 2m w dziesięciu
skokach? Wykonanj odpowiednie obliczenia
6 mar 22:01
ceaser I: 2. nazwijmy ciagi odpowiednio a,b,c dalej układamy zależność b−a=c−b
i obliczasz k z delty mi wyszło k1=−1 i k2=3
6 mar 22:06
Ukasz: 1.)
| x2 + 2x | |
| = 0 |*x x∊D=R \ {0} |
| x | |
x
3 + 2x
2 + x = 0
x(x
2 + 2x + 1) = 0
x= 0 v x
2 +2x +1 = 0
6 mar 22:06
ceaser I: 4)
a)
a1=1
an=99
r=2
podstaw do wzoru
6 mar 22:08
ceaser I: sorki źle napisałem
(dwucyfrowych

)
a1=21
6 mar 22:10
bart: widze ze łukasz z 1 poszalal
mianownik zawsze rozny od 0
a wiec pozostaje licznik
x2+2n=0
x(x+2)=0
x=0 nie nalezy do dziedziny
x=−2 jest rozw
6 mar 22:14
;): 1 D=R\{0} x(x+2)=0 x≠0 wiec nie jest on pierwiastkiem naszego rownania czyli pozostaje liczba
−2
3 4k=k
2+2k−3 k
2−2k−3=0
√Δ=2 k
1=−1 k
2=3
6 mar 22:16
;): 4 a1=10 r=1 n=90 a90=99 S90=4905
6 mar 22:23
Ukasz: Barcie, sprawdzenie z dziedziną odbywa się po obliczeniu równania kwadratowego
6 mar 22:39