równania wielomianowe
żabciaxx: x3−7x2−4x+28=0
x2+6x+9=0
x3−3x2−2x+6=0
x6+3x5−x3−3x2=0
5x4+6x3+x2=0
5x5−21x4−20x3=0
6 mar 10:41
ICSP: !. Grupowanie wyrazów
2. Wzór skróconego mnożenia
3. Redukcja wyrazów
4. Wspólny czynnik a poźniej redukcja wyrazów
5. Wspólny czynnik i rozkład trójmianu kwadratowego
6. Współny czynnik i rozkłąd trójmianu kwadratowego.
6 mar 11:04
Tom: 1. x3−7x2−4x+28=0
x2(x−7)−4(x−7)=0
(x2−4)−4(x−7)=0
x2−4=0 v x−7=0
x2=4
x=2 v x=−2 v x=7
2.x2+6x+9=(x+3)2
Widzisz, że to kombinowanie. Przydadzą się wzory
6 mar 11:11