funkcje
Paula: Funkcja f(x)= −x2 + bx + c przyjmuje wartosci dodatnie tylko dla argumentów x∊(1;5).
a) wyznacz współczynniki b i c.
b) Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f.
c) Podaj przedziały monotoniczności funkcji f.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić?
6 mar 16:43
Licealistka : a)miejscami zerowymi funkcji są liczby 1 i 5,
aby łatwiej to pokazać piszemy postać iloczynowi funkcji
y=−(x−1)(x−5)=−(x2−6x+5)=−x2+6x−5
więc współczynniki b i c sa równe kolejno 6 i −5
b)
liczymy wierzchołki ze wzorów:
xw=(1+5)/2=3
yw= f(3)=−9+18−5=4
W=(3; −4)
c)
Funkcja jest rosnąca dla x ∊ (− ∞ ; 3), a malejąca dla x ∊(3; +∞ )
6 mar 17:18