;)
neti: Oblicz, dla jakiego argumentu x wartość funkcji określonej wzorem f(x)=2/x2+2x+4 jest
największa i podaj ją.
6 mar 10:57
neti: pomoze ktos?
6 mar 11:21
asdfg: największa wartość jest zawsze przy wierzchołku paraboli. Oblicz "p" i "q"
6 mar 11:36
neti: no wiem tylko w odpowiedziach jest jakies y max=f(−1) = 2/3 i nie wiem o co w tym chodzi
6 mar 12:29
Monika: Δ=b2−4ac
Δ=22−4*1*4
Δ=4−16
Δ=−12
W(p,q) −> współrzędne. (na układzie współrzędnych, jak zaznaczasz punkt W to p jest x, a q jest
y)
liczysz p= −b2a
liczysz q= −Δ4a
p=−1
q=3
f(x)=2x2+2x+4
i za x podstawiasz −1 i liczysz
f(−1)=2(−1)2+2*(−1)+4
f(−1)=21−2+4
f(−1)=23
13 lut 17:07
PW: Dowcip polega na tym, że ułamek
o
dodatnim mianowniku jest największy wtedy, gdy ten mianownik jest najmniejszy. Dlatego
szukamy takiego x, dla którego
x
2+2x+4 > 0
i x
2+2x+4 osiąga wartość najmniejszą. Stąd poszukiwania wierzchołka paraboli. Na szczęście
ten wierzchołek ma drugą współrzędną dodatnią. Udało się, choć nie napisali o tym w sposób
jawny.
Oczywiście wiesz, dlaczego nie szukaliśmy maksimum wśród tych x, dla których x
2+2x+4 < 0?
13 lut 17:55
Aga1.: Funkcja ma taką postać
13 lut 18:07
Markiz: odswiezam nie moge rozczytac sie z ostatnich obliczen Moniki
11 gru 12:48
PW: W mianowniku jest funkcja kwadratowa. Znaleziono jej
minimum − jest ono osiągnięte dla x =
−1 i równe 3. Wobec tego ułamek
osiąga
największą wartość dla x=−1 i jest ona równa
Rozumowanie polega na tym, że ułamek o liczniku stałym dodatnim i mianowniku dodatnim jest
największy, gdy mianownik jet najmniejszy (im mianownik mniejszy, tym większy ułamek)
11 gru 14:17
pigor: ...., oblicz, dla jakiego argumentu x wartość funkcji określonej
wzorem f(x)= 2/(x
2+2x+4) jest największa i podaj ją.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż
m(x)= x
2+2x+4= x
2+2x+1+3 =
(x+1)2+3 więc funkcja
f osiąga wartość największą, gdy mianownik m osiąga najmniejszą,
czyli w wierzchołku paraboli trójmianu m, a więc w
x=−1 wtedy
f(−1)= 2m(3)=
23 − szukana wartość największa danej funkcji f. ...
11 gru 15:26