walec
jola: prsze o pomoc W garnku w kształcie walca o wysokości 0,6 m i średnicy podstawy 4 dm ugotowano
zupę, której objętość zajmuje 0,8 objętości garnka. Oblicz, ile porcji można przygotować z tej
zupy, jeżeli na jeden talerz wlewamy zupę z dwóch chochli w kształcie półkuli o średnicy 10
cm.
6 mar 21:08
dero2005:
Zadanie na 4 pytania
d = 4 dm
h = 6 dm
1. Ile zupy było w garnku?
| | πd2 | | π*42 | |
V = |
| *h*0,8 = |
| *6*0,8 = 965 π dm3
|
| | 4 | | 4 | |
2. Ile zupy mieści się w chochli?
r =
12 dm
3. Ile zupy mieści się w talerzu?
V
t = 2*v = 2*
112π =
16 π dm
3
4. Ile porcji zupy można przygotować?
| | V | | 965π | |
n = |
| = |
| = 11515 porcji
|
| | Vt | | 16π | |
6 mar 21:35
Michau: Objętość garnka − V
g
Objętość chochli − V
c
V
g=2
2 * π * 6 = 24πdm
3
0,8 * 24π = 19,2π dm
3 − obj. zupy
| | 4π*53 | | 1 | |
Vc= |
| * |
| = 8,(3) * π dm3 |
| | 3 | | 2 | |
| | 19,2π | |
x= |
| = 1,6 około yyy możliwe że gdzieś się walnąłem |
| | 2*8,3π | |
6 mar 21:44
Michau: noo walnąłem się w objętości chochli w jednostkach
6 mar 21:46