Oblicz objetość i pole powierzchni całkowitej
prawidłowego ostrosłupa trójkątnego, którego
krawędź podstawy ma 10 cm długości, a kąt dwuścienny między ścianą boczną a podstawą ma miarę
60 stopni.
α=60
| a2√3 | 102√3 | 100√3 | ||||
Pp = | = | = | = 25√3 | |||
| 4 | 4 | 4 |
| a√3 | 10√3 | |||
hp = | = | = 5√3 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 5√3 | |||
x = | hp = | |||
| 3 | 3 |
| H | ||
tgα= | ||
| x |
| H | ||
tg60 = | ||
| x |
| 1 | ||
V = | *Pp*H | |
| 3 |
| x | ||
cosα = | ||
| hb |
| x | ||
cos60 = | ||
| hb |
| x | ||
hb = | ||
| cos60 |
| 1 | ||
Pściany = | *a*hb | |
| 2 |
α = 60
a = 10
| a√3 | ||
d= | − wyliczamy d | |
| 2 |
| 1 | ||
Wyliczamy tangensem wysokośc H. Obliczamy objętośc V= | * Pp * H. | |
| 3 |
| 1 | ||
tego trójąta i używamy wzoru na pole Δ, czyli P= | * a * h | |
| 2 |