Nie wiem jak to rozwiązać pomóżcie.
Agula: Rozwiąż układ równań:
0x + 0y − 0z = 0
0x + 0y + 0z = 2
0x + 0y + 0z = 3
6 mar 17:16
Agula: Pomoże mi Ktoś


?
6 mar 17:34
AS:
Przyjmij 0x = a , 0y = b , 0z = c i rozwiąż jako układ trzech równań
z trzema nieiwdomymi a,b,c.
6 mar 17:43
Agula: a +b − c = 0 => a = c − b
a + b + c = 2
a + b + c = 3
c − b + b + c = 2 2c = 2 c = 1
| | 3 | |
c − b + b + c = 3 2c = 3 c = |
| |
| | 2 | |
Chyba coś pokręciłam
6 mar 18:10
AS: Układ równań sprzeczny.
a + b + c = 2 i w następnym równaniu = 3?
6 mar 18:45
komentator OWMH: Rozwiązanie:
z 1− szego równanie to mamy że (x, y, z) jest dowolna trójkę liczbowej;
ponieważ ma być rozwiązaniem tego układu musi spełnić 2−ego r−nia ,
również 3−ego r−nia.
weźmiemy (x, y, z) = ( a, b, c) i podstawiamy w 2−ym r−niu (a,b,c są ustalone liczby)
sprawdzamy czy otrzymamy tożsamość liczbowe (czy to jest rozwiązaniem 2− ego r−nia)
a więc lewa strona 2−ego równania L2 = 0.a+0.b+ 0 ⇔ L2=o;
a prawa strona P2= 2
stąd L2 ≠ P2; (a,b,c) nie jest rozwiązaniem 2−ego r−nia
analogiczne udowodnimy rownież że rozwiązaniem 1−szego: (a,b,c) nie jest
rozwiązania 3−ego r−nia ( bo L3=0 P3=3 ⇒L3 ≠ P3
ie spełnia 3−ego r−nia ; stąd ten układ nie ma rozwiązania;
bo:
Zbiór rozwiąń1−sze r−nia ∩Zbiór rozw2−ego r−nia∩Zbiór rozw3−ego r−nia daje
zbiór pusty.
2.− sposób
UKŁAD RÓWNAŃ ⇔ RÓWNANIE MACIEROWE
1.− 0.x+ 0. y+ 0.z = 0 [ 0 0 0 ] [ x ]
[ 0 ]
2.− 0.x+ 0. y+ 0.z = 2 ⇔ MACIERZ [ 0 0 0 ] X macierz [ y ] = Macierz [ 2 ]
3.− 0.x+ 0. y+ 0.z = 3 [ 0 0 0 ] [ z ]
[ 3 ]
tutaj : Trochę o macierzy macierz zerowa, kiedy dwa macierzy są identyczne,
i o iloczynu macierzowe (proste zasady o element 0 w iloczynu)
[ 0 0 0 ]
MACIERZ ZEROWA = MACIERZ [ 0 0 0 ]
[ 0 0 0 ]
[ x ] [ 0 ]
⇔ MACIERZ ZEROWY x macierz [ y ] = macierz [ 2 ]
[ z ] [ 3 ]
a w rachunku macierzowym mamy że :
MACIERZ ZEROWEJ X Dowolna macierz = MACIERZ ZEROWEJ
[ x ] [ 0 ]
⇔ MACIERZ ZEROWY x macierz [ y ] = macierz [ 2 ]
[ z ] [ 3 ]
[ 0 ] [ 0 ]
z tego wynika MACIERZ [ 0 ] = macierz [ 2 ] ; stąd mamy że nigdy zachodzi ten równość
[ 0 ] [ 3 ]
[ x ]
bo 0 ≠ 2 i 0 ≠ 3 a wiec w nie ma takiej macierzy postaci macierz [ y ] spełniającej
[ z ]
równania macierzowego tym razem nie ma takiej trójki liczbowej (a,b,c) spełniającej
naszego układu równań.
Mam nadzieję że trochę czy pomogłem.
7 mar 14:55