Wykazywanko
Ukasz: Wykaż, że dla dowolnych a i b równanie (a
2 − b
2)x
2 + 2(a
3 − b
3)x + (a
4 − b
4) = 0 ma
rozwiązanie
Wyliczyłem z tego deltę, która mi wyszła:
Δ = −8a
3b
3 + 4a
4b
2 + 4a
2b
4 . . .i nie wiem co dalej mam z tym począć
6 mar 20:26
;): Δ≥0 aby mialo rozwiazanie
Δ=4(a3−b3)2−4(a2−b2)(a4−b4)
4(a6−2a3b3+b6)−4(a6−a2b4−a4b2+b6)≥0/4
a6−2a3b3+b6−a6+a2b4+a4b2−b6≥0
−2(ab)3+(ab2)2+(a2b)2≥0
(ab2−a2b)2≥0 liczba podniesiona do kwadratu da Ci zawsze liczbe wieksze lub rowna 0
6 mar 20:54
U: A trzeba tutaj rozpatrzyć przypadek, gdy a=b, bo nie wiem, czy mam to też zapisywać?
6 mar 21:01
Ukasz:
6 mar 21:03
;): miales wykazac ze dla dowolnych a i b rownanie ma rozwiazanie wiec musisz pokazac ze zostaje
spelniona ona dla kazdego a i b a przypadku a=b nie rozpatrujesz poniewaz w poleceniu nie jest
powiedziane wykaz ze jesli cos tam co tam to a=b
6 mar 21:05
Ukasz: Właśnie! Dla dowolnego a i b.. więc może być taka opcja, że a i b będą sobie równe
6 mar 21:08
;): ale posluchaj polecenie jasno mowi ze masz wykazac ze dla dowolnych a i b to rownanie
kwadratowe ma rozwiazanie czyli Ci interesuje nie a=b tylko Δ≥0
6 mar 21:10
Ukasz: Ale jak np jest zadanie na wzory Vietta, to też trzeba rozpatrzyć przypadek gdy współczynnik
przy x
2 jest równy 0, czyli równanie liniowe
6 mar 21:27
;): ale gdy jest f.liniowa to wtedy zawsze masz rozwiazanie
6 mar 21:30
;): mowisz o zadaniu z f.kwadaratowej z parametrem tak?
6 mar 21:31
Ukasz: No nie.. Bo czasem są takie zadanka, że nie masz napisane, że funkcje jest kwadratowa..
Czasem jest podane, że wyznacz parametr m funkcji np. f(x) = (2−m)x
2 + R(X) dla któregu
funkcja ma coś tam...
I tutaj trzeba rozpatrzeć opcje, że m = 2, czyli jest funcka liniowa
Kurde, ciezko mi tak wytłumaczyc pisemnie
6 mar 21:38
;): wlasnie szczerze mowiac narazie nie rozumiem

chodzi ci ze dla jakiego parametru m funkcja
(2−m)x
2+2mx+m+2=0 ma co najmniej jedno rozwiazanie takiego typu zadanie?
6 mar 21:40
Ukasz: Nooo, własnie takiego typu
6 mar 22:00
Ukasz: Nigdzie nie mogłem znaleźć takiego zadania
6 mar 22:01
;): to zalezy od polecenia ile mamy miec rozwiazan jezeli z gory mamy narzucone ze jedno to
najpierw sprawdzamy co sie bedzie dzialo kiedy wspolczynnik przy x
2 bedzie rowny 0 a
nastepnie rozpatrujemy Δ=0
6 mar 22:07