Planmietria.
ICSP: Wykaż ze jeżeli w trapez równoramienny można wpisać okrąg to wysokość jest średnia geometryczna
długości jego podstaw.
6 mar 18:01
ICSP: Oczywiście wysokość trapezu.
6 mar 18:02
6 mar 18:10
ICSP: Dziękuję Godziu ty miałeś to zadanko jakoś zapisane

Podziękowania również dla Ety

6 mar 18:12
Godzio:
Wpisałem w wyszukaj bo nie chciało mi się robić
6 mar 18:14
ICSP: Już zajmuje się analiża. Mam jeszcze jedno problematyczne i chyba zaraz zadam takie pytanko
6 mar 18:15
ICSP:

czerowny to 40 stopni
zielony to 30 stopni.
Moje pytanie czy kąty BDE i CDF są takie same?
6 mar 18:19
Godzio:
Jeśli przechodzą tam proste to tak, bo są to kąty wierzchołkowe
6 mar 18:25
ICSP: Dzięki. Jakoś sobie w inny sposób poradziłem
6 mar 18:28
ICSP: Może cos takiego:
Mam narysować sześciokąt mający wszystkie boki równe który nie jest foremny. To w ogóle coś
takiego da sie zrobić?
6 mar 18:33
Basia:

dlaczego nie ? da się; inne sposoby też są
6 mar 18:43
ICSP: Dziękuje

6 mar 18:54
Ukasz:

W trapez można wpisać okrąg wtedy i tylko wtedy gdy suma długości ramion równa się sumie
długości obu podstaw
Z twierdzenia Pitagorasa
wychodzi, że h=
√ab
s − średnia geometryczna długości obu podstaw
s =
√ab
h = s, co należało wykazać

Wersja algebraiczna
6 mar 19:04
ICSP: Dziękuje wszystkim za udzieloną pomoc. Dzięki wam udaje mi sie juz rozwiązać jakieś łatwe
zadania z planimetrii
6 mar 19:43