Jak rozwiazac
Daro: Witam jak sie rozwiazuje tego typu zadania
b=sinα+cosα/sinα−cosα, jezeli tgα=1/2
prosze o pomoc
6 mar 21:25
ICSP: Wyliczsz sinα i cosα
sin
2α + cos
2α = 1
Możesz również narysować trójkat i zaznaczyć nim kąt później z twierdzenia pitagorasa wyliczyć
przeciwprostokątna i odpowiednie wartości.
6 mar 21:27
Daro: ale ja mam obliczyc b
6 mar 21:33
tysia :

a=1 b=2 z tw pitagorasa c=
√5
dalej
sin=
ac=
1√5
cos=
bc=
2√5
6 mar 21:38
Gustlik: | | sinα+cosα | |
b= |
| , jezeli tgα={1}{2}
|
| | sinα−cosα | |
Mnożysz na krzyż i otrzymujesz:
2sinα=cosα
cosα=2sinα
Podstawiasz za cosα do b:
| | sinα+2sinα | | 3sinα | |
b= |
| = |
| =−3, bo sinusy się skrócą. |
| | sinα−2sinα | | −sinα | |
6 mar 23:22