zadanie o właściwościach ostrosłupa i przekształceniu wyrażenia algebraicznego
matteo619: dobry wieczór. prosiłbym o pomoc w dwóch zadaniach, które podobnego typu będą jutro na
sprawdzianie.
1. jeżeli ostrosłup ma 25 ścian, to:
a) ma 51 krawędzi
b) wszystkie ściany są trójkątami równobocznymi
c) ma 25 wierzchołków
d) ma 5 przekątnych
2. wyrażenie √45 − √10 / √5 po przekształceni ma postać:
a) √2 − 3
b) √3 − 2
c) 3 − √2
przekształciłem ale wyszło mi 2√3 a tam nie ma takiej odpowiedzi.
pani nam mówiła, że może być kilka odpowiedzi.
mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
6 mar 20:29
U: 2.
| | 3√25 − √50 | | 15−5√2 | |
U{3√5 − √5}{√5 = |
| = |
| = 3−√2 |
| | 5 | | 5 | |
6 mar 20:48
ceaser I: 1. A
6 mar 20:59
ceaser I: sorki b
6 mar 21:00
ICSP: B

a co jeżeli ściany boczne będą trójkątami równoramiennymi. Odp. C oczywiście.
6 mar 21:10