O językach świata
Tom: Mam problem, wychodzi mi coś zupełnie innego niż w odpowiedziach na końcu książki.
Wiedząc, że w 1995 na ziemi żyło 5,71 mld ludzi ustal, jaka część ludności świata używała na co
dzień:
a) języka angielskiego (507 mln)
b) chińskiego (1102 mln) lub rosyjskiego (289 mln)
Ja to robię tak: 507/5 710 000 000 ≈ 8,88
A w odpowiedziach 0,09.
Ktoś wie gdzie błąd?
6 mar 10:27
dero2005:
a) 507 mln5710 mln = 0,0887 ≈ 0,09
b) 1102 mln5710 mln = 0,19
c) 289 mln5710 mln = 0,05
6 mar 13:01