Cześć może mi ktoś przypomnieć jak to się robiło :)?
Damian: (2 − 3x)2 − (1+ 2x)2 − 3x = 2x2
6 mar 11:33
asdfg: nawiasy wymnażasz ze wzorów skróconego mnożenia, następnie przenosisz wszystko na jedną strone
i liczysz np po przez delte.
6 mar 11:34
Damian: tak wiem
tyle że ja jestem w liceum a robie zadanie bratu, który nie miał w szkole jeszcze delty

i chodzi mi o to żeby ktoś rozpisał to zadnie nie używając delty
6 mar 11:36
Damian: pomoże ktoś?
6 mar 11:41
bart: 4−12x+9x2−1−4x−4x2−3x−2x2=0
5x2−19x+3=0
Δ=301 √Δ bedzie jakis dziwny wiec czapa..
6 mar 11:44
bart: sorry bedzie 3x
2−19x+3=0 co nie zmiania faktu ze nie da sie pogrupowac
6 mar 11:46
Natka: a tam zamiast 3x nie ma być 3x2?
6 mar 11:54
Damian: tak powinno być
6 mar 11:58
Natka: bo jeśli faktycznie 3x2 to
4−12x+9x2−(1+4x+4x2)−3x2=2x2
4−12x+9x2−1−4x−4x2−3x2=2x2
−12x−4x=−9x2+4x2+3x2+2x2−4+1
−16x=−3 / :−16
x=316
6 mar 12:09
Damian: dzekuje
6 mar 12:11
Natka: a zrobiłeś może to?
(√3y+2)2−(√3y+2)(√3y−2)=0
6 mar 12:11
Damian: nie robię własnie a ty masz?
6 mar 12:16
dawwie23: rozłożyć na czyniki
9x3−x
6 mar 12:21
dawwie23: tak
jak to zrobić 81x4−1
6 mar 12:22
Damian: 3y2 + 4√3y + 4 − (3y2 − 4)= 0
3y2 + 4√3 +4 − 3y2 +4= 0
3y2 + 4√3y + 4 − 3y2 + 4= 0
8 = −4√3y /: (−4)
−2 = √3 /: √3
−2√3 = −2 √33
6 mar 12:36