Rzucamy trzy razy symetryczna moneta
dawid55: Rzucamy trzy razy symetryczna moneta. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,że:
a.Orzeł wypadnie co najwyżej raz
b.reszka wypadnie co najmniej raz
c.za drugim razem wypadnie orzeł a za trzecim reszka
prosił bym o rozpisanie choc 1 podpunktu
6 mar 13:11
Eta:
|Ω|= 2
3= 8
a)
A −−− orzeł wypadnie co najwyżej raz, tzn. raz lub ani razu (czyli same reszki)
A ={(ORR)(RRO) (ROR) (RRR)}
|A|= 4
b) B −−− reszka wypadnie co najmniej raz
zdarzenie przeciwne do B
B
' −−− wypadną same orły = {(OOO)}
|B
'|= 1
c)
C= { (OOR) (ROR)}
|C|= 2
6 mar 23:18