matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zamień na ułamek zwykły
maria:
proszę o rozwiązanie: zamień ułamek okresowy 0,25(31) na zwykły
6 mar 12:27
lisek:
a = 0,253131313131... /*100 100a = 25,31313131.... 100a − a = 25,31313131... − 0,253131313131... 99a = 25,06 / *100 9900a = 2506 /:9900
2506
a=
9900
może jeszcze da się skrócić sprawdz
6 mar 12:36
Eta:
http://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amek_dziesi%C4%99tny_niesko%C5%84czony#Algorytm_zamiany_u.C5.82amka_okresowego_na_zwyk.C5.82y
6 mar 12:38