trójkąty
ag: Pole koła opisanego na trójkącie równobocznym wynosi 4π. Wyznacz pole tego trójkąta.
Prosze o pomoc.
6 mar 12:31
;): πr
2−pole kola
4π=πr
2
r=2 ⋁ r=−2 ale r>0 wiec r=2 bierzemy pod uwage
| | a√3 | | a2*√3 | |
h=3 h= |
| a=2√3 pole trojkata |
| P=3√3 |
| | 2 | | 4 | |
6 mar 12:39
ICSP: 12√3
6 mar 12:40
ICSP: No tak
√4 to nie 4
6 mar 12:40
;): najlepiej na spokojnie sobie zadanko zrobic
6 mar 12:42
ICSP: | | h2√3 | |
Wiem. Ja używam wzorku P = |
| . I zamiast 3 wstawiłem 6  |
| | 3 | |
6 mar 12:43