Boki trójkąta
Annna: Oblicz długości wszystkich wysokości trójkąta o bokach 13,13,24.
6 mar 18:28
ICSP: Dwie bedą takie same. Jest to trójka równoramienny więc wysokosc opuszczona na dłuższą podstawę
jest równa 5
| | 1 | |
60 = |
| * 13 * h2 . Policz h2 i zadanie skończone |
| | 2 | |
6 mar 18:35
Basia:
Trójkąt jest równoramienny
a=b=13 c=24
więc wysokość h
c dzieli podstawę na dwa równe odcinki o długości 12
z tw.Pitagorasa oblicz h
c
potem policz pole
i podstaw wyliczone P do wzoru
wylicz h
a
h
b musi być równe h
a
6 mar 18:36