Gustlik: To zależy od tego, w którą stronę zwrócony jest wektor natężenia pola elektrycznego.
Z treści zadania wynika, że ładunek jest dodatni. Wtedy siła pola elektrycznego działająca na
ten ładunek ma zwrot zgodny ze zwrotem natężenia pola.
Załóżmy, że pole jest skierowane w górę, wtedy siła wypadkowa jest równa różnicy siły ciężkości
i siły elektrostatycznej.
F
g=mg − siła grawitacji (cięśkości)
F
e=qE − siła elektrostatyczna
Dane:
m=0,0006 kg
q=6*10
−6 C
E=18 N/C
t=4 s
F
g=mg=0,0006*9,81=0,005886 N
F
e=6*10
−6*18=0,000108 N
F
w=F
g−F
e=0,005886 N − 0,000108 N = 0,005778 N
| | Fw | | 0,005778 | |
a= |
| = |
| = 9,63 m/s2
|
| | m | | 0,0006 | |
Droga
| | at2 | | 9,63*42 | |
s= |
| = |
| =77,04 m
|
| | 2 | | 2 | |
Prędkość
v=at=9,63*4=38,52 m/s
Jeżeli pole będzie skierowane w dół, to wtedy siła wypadkowa będzie sumą siły grawitacji i
elektrostatycznej F
w=F
g+F
e, możesz podstawić te same dane, bo wartości tych sił składowych
się nie zmienią, dalsze rozumowanie analogiczne. Spróbuj przeanalizować ten przypadek.