SOS ETA
Mati: Dana jest Funkcja
F(x)= x3/[x2−1]
a) Wykaż,że wykres tej funkcji jest symetryczny względem początku układu współrzędnych
b) wyznacz te wartości x, dla których zachodzi nierówność f(x)>0
6 mar 21:03
Mati: wiem że trzeba jakoś z parzystośc skorzystać, ale nie mam pomysłu

!
6 mar 21:03
ceaser I: funkcja jest parzysta wówczas gdy f(x)=f(−x)
6 mar 21:05
ceaser I: a) w tym punkcie chodzi o nieparzystośc funkcji
6 mar 21:06
Mati: no lajcik tylko że nie wiem jak
6 mar 21:16
Mati: B podpunkyt
6 mar 21:16
ceaser I: w mianowniku nie ma x
2+1
6 mar 21:16
Mati: i do tego jeszcze w podpunkcie A zachodzi spreczność
6 mar 21:17
Mati: nie
6 mar 21:17
Mati: jest w mianownik x2−1
6 mar 21:18
Mati: a to x
3 uniemożliwia parzystość
6 mar 21:19
Mati: czy ktos pomoże
6 mar 21:21
Mati:
6 mar 21:24
ceaser I: jest dobrze
do pktua) nieparzysta jest wtedy gdy −f(x)=f(−x) to
f(−x)=−x3/x2−1
−f(x)=−x3/−x2+1−−> −x3/x+1
6 mar 21:24