Wielomiany
ciemna z matmy: 1. wielomian f(x)= x4 −2tx3+ 3tx2+x+s można przedstawić jako iloczyn wielomianów, z których
jeden to g(x)= x2−x−2. Wyznacz t i s.
2. Reszta z dzielenia wielomianu W(x)= x4 −2x3+ax2+bx+c przez dwumian x−2 jest równa −24, a
reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x+4 wynosi 240. Uzasadnij, że jeśli dwumian
x+1 występuje w rozkładzie na czynniki wielomianu W, to dwumian x−1 również.
6 mar 15:44
romuland: 2.− W(2)= −24,
W(−4) =240 masz podane że W(x) dzieli się przez x+1. czyli W(−1)=0
Teraz żeby udowodnić że x−1 też jest dzielnikiem tego wielomianu, musisz znaleść współczynniki
a,b,c, tego wielomianu. szukasz je robiąc układ równań:
6 mar 15:58
romuland: −24=24−2*23+a*22 + 2 b + c
240=(−4)4 − 2*(−4)3 + a*(−4)2 +(−4)b +c
0=14−2*13 +a * 12 + b+c
pamiętaj że (−4)potęga nieparzysta = liczba ujemna
6 mar 16:01
romuland: jak to obliczysz to sprawdzasz czy wielomian dla x=1 też jest równy 0
*sorka tam w 3 linijce robisz (−1)3
6 mar 16:03
romuland: i − b oczywiście
6 mar 16:07
ciemna z matmy: wielomian jest równy 0 dla x=1. To jest udowodnienie, że dla x=−1 wielomian przyjmuje wartość 0
i dla x=1 przyjmuje wartość 0?
6 mar 16:31