Obliczyć granice ciągów
didoslav: n→
∞
lim
n√5n+9n
n→
∞
proszę o pomoc
6 mar 15:12
didoslav: czy drugi przykład jest dobrze?
n√9n≤n√5n+9n≤n√9n+9n=n√2*9n
lim n√9n=9
lim n√2*9n=9*lim n√2=9
lim n√5n+9n=9
6 mar 15:23
Jack:
jest dobrze
6 mar 15:25
Jack:
tylko przydałoby sie uzasadnienie ze korzsytasz z tw. o trzech ciągach.
6 mar 15:25
didoslav: a jest inny sposób na rozwiązanie? i jak ugryźć pierwszy przykład? wymnożenie nawiasów? i n2
przed nawias?
6 mar 15:27
Jack:
drugi robi sie wlasnie z tego twierdzenia.
pierwszy przykład możesz zrobić tak, jak mówisz. Skrócą się n2 i zostaną współczynniki przy
najwyższych potęgach (reszta będzie uciekała do 0). Powinno wyjść 3/2
6 mar 15:32
didoslav: dzięki wielkie
6 mar 16:26