Trygonometria
Paweł: Wyznacz miare kata ostrego alfa, dla ktorego funkcja f(x)=(2sin alfa− √3)x+8 jest funkcja
stala.
6 mar 22:45
Thor: (2sin alfa− √3) − a funkcji
żeby była stała a =0
2sin alfa− √3 = 0
2sin alfa=√3
sin alfa=√3/2
x=π/3 + 2kπ lub x= 2π/3 + 2kπ , k∊C
6 mar 22:49
Thor: aha ostrego no to dla 60 stopni, wybacz
6 mar 22:50
Paweł: czyli gdzie sie zmieni ?
6 mar 22:52
Thor: czyli nie piszesz x=π/3 + 2kπ lub x= 2π/3 + 2kπ , k∊C
zamiast tego
alfa=60stopni
6 mar 22:56
Paweł: dzieki
6 mar 22:59