moonikaa: rozlóż wielomian na czynniki :
−22 =3x −5
trzeba to wyliczyc z delty?
hezeli tak to co robie gdy delta to 124 . czyli nie wyciagne pierwistaka. co dalej musze
zrobic?
6 mar 21:19
Ukasz: −2
2 = 3x − 5
−4 = 3x −5
3x = 1
6 mar 21:20
;): ale Ty nawet nie masz tutaj f.kwadratowej
6 mar 21:20
dziuba: chyba gdzieś x2 zgubiłaś jeżeli to ma być równanie kwadratowe
6 mar 21:21
moonikaa: dobra, poczulam sie troche jak blondynka

zle przepisalam

−2
2 −2x +30
wybaczcie
6 mar 21:23
;): pewnie powinno byc −2x2=3x−5
6 mar 21:23
Ukasz: Tym, że piszesz na czarno nie zakamuflujesz blond włosów
6 mar 21:24
moonikaa: kurcze no znowu zle.
booooze

−x
2 −2x +30.
przepraszam za zamet
6 mar 21:24
moonikaa: ale nie jestem blondynka
6 mar 21:25
;): Ukasz zrobil Ci wiec zrob na takiej samej zasadzie
6 mar 21:25
;): Δ=31 √Δ=√31 x1=−1+√31 x2=−1−√31
6 mar 21:27
moonikaa: nadal nie wiem, co robię
6 mar 21:32
;): ale czego nie wiesz wtedy bd latwiej
6 mar 21:33
moonikaa: trzeba to wyliczyc z delty? hezeli tak to co robie gdy delta to 124 . czyli nie wyciagne
pierwistaka. co dalej musze zrobic?
6 mar 21:35
;): ale dlaczego nie wyciagniesz pierwiastka z Δ
Twoje Δ=124
√Δ=2
√31 czyli wyciagnelas pierwiastek z delty
6 mar 21:38