Proporcjonalnośc odcinka
Kuba: Obwód prostokąta jest równy 2m., a stosunek długości jego boków wynosi 23. Oblicz pole
tego prostokąta.
Mógłby mi ktoś zrobić to zadanie. Dostałem odpowiedź ale bez żadnych wyliczeń i nie wiem jak to
zrobić.
6 mar 20:30
Kuba: ten stosune to 23
6 mar 20:31
ceaser I: w odp wynik masz 2/5 i 3/5?
6 mar 20:34
Kuba: no 6/25 m2
6 mar 20:36
Kuba: pole
6 mar 20:37
ICSP: p = 0,24m2
6 mar 20:38
Eta:
a= 2x , b= 3x , x>0
Ob= 2*2x+ 2*3x => 10x= 2 => x= 0,2 m
a= 0,4m , b= 0,6m
P= a*b=..........
6 mar 20:38
Kuba: takie oczywiste a ja robiłe jeden bok zeby miał 1 a drugi coś sie starałem ułamek 2/3........
DZIEKI WIELKIE
6 mar 20:40
ceaser I: policzyłem boki i zapomniałem o polu
6 mar 20:41
Kuba: spoko takie coś to już potrafię
6 mar 20:42
Kuba: a jeszcze moglibyście mi zrobić to równanie 6x=6+a3x
6 mar 20:43
ceaser I: pomnóż na krzyż
czyli 6*3x=x(6+a)
6 mar 20:45
Kuba: aha czaje dziexxxx
6 mar 20:45
Eta:
6 mar 20:45
Kuba: Jeszcze raz dziękuje do następnego zadania/
6 mar 20:48
Kuba: narazie
6 mar 20:49