błąd w zadaniu? prawdopodobieństwo
adam666: Proszę tylko o sprawdzenie:
Z cyfr 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 wyjęto 4 razy po jednej ze zwracaniem i ułożono ciąg. Oblicz
prawdopodobieństwo że ułożony ciąg przedstawia liczbę czterocyfrową o różnych cyfrach.
rozwiązałem to tak: mocΩ = V
410 z powtórzeniami − V
310 z powtórzeniami = 9000
mocA= V
410 − V
310 = 4320
P(A)=
1225 tak mi wyszło
a w odpowiedziach jest :
mocΩ = 10
4
mocA =
10!6! −
9!6! i wynik
453610000
może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak jest

wydaję mi się że zrobiłem dobrze!
dziękuje z góry