!PROSZE O POMOC xD
zad1. pewna funkcja kwadratowa ma miejsca zerowe −1 oraz 2 i dla argumentu 1 przyjmuje wartosc
6. oblicz wzor tej funkcji.
zad2 znajdz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f w przedziale <1;4> jesli
f(x)=−2x2+8x+1.
zad3. drut o dlugosci 60cm chcemy wygiac w prostokatna ramke. oblicz jakie wymiary powinna miec
ta ramka aby prostokat ktory ogranicza mial najwieksze pole.
zad4. wyznacz wspolczynniki ai b trojmianu kwadratowego y=x2+bx+c jesli przyjmuje on wartosci
nieujemne tylko wtegy gdy IxI≥5.
zad5. dla jakich wartosci wspolczynnika a b przedział(−∞;2> jest zbiorem wartosci funkcji
f(x)=−x2+bx+1
| −8 | ||
Xw = | = 2 ∊ <1,4> | |
| −4 |
| −30 | ||
Xb = | = 15 | |
| −2 |
| −Δ | |
= 2 | |
| 4a |
| −Δ | |
= 2 | |
| −4 |