stereometria
J.: Mam problem z zadaniem: Przekątne ścian prostopadłościanu mają √5 , √7, 2√2 .Oblicz długości
krawędzi tego prostopadłościanu.
6 mar 14:34
ICSP: układ równań.
6 mar 14:42
dero2005:
| ⎧ | a2+b2 = (√5)2 | |
| ⎨ | b2+c2=(√7)2 |
|
| ⎩ | c2+a2=(2√2)2 | |
po rozwiązaniu układu równań otrzymamy
a =
√3
b =
√2
c =
√5
6 mar 14:45
M4ciek:

Dane :
d = 2
√2
e =
√7
c =
√5
c
2 + h
2 = d
2
h = ...
h
2 + a
2 = e
2
a = ...
6 mar 14:46
M4ciek: A tak nie mozna ;>
6 mar 14:47
ICSP: Maćku przekątne ścian nie przekatne prostopadłościanu.
6 mar 14:47
M4ciek: Fakt ... d jest zle zaznaczone...
6 mar 14:49
J.: dziękuję Wam bardzo !
6 mar 17:32