Oblicz pole odcinka kołowego
vanceon: Witam!
Chodzę do gimnazjum i dostałem ostatnio zadania dodatkowe. Matematyka to nie moja mocna strona.
Z 30 zadań zostało mi jedno. Pół dnia chodzę i nie mogę go zrobić. Mam nadzieję, że ktoś
pomoże. Oto zadanie:
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach długości 6cm i 8cm. Przekątna
prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni. Objętość tego prostopadłościanu
wynosi:
a) 240 cm 3
b) 320 cm 3
c) 480 cm 3
d) 160 cm 3
Nie ma żadnego rysunku.
Jest to test wielokrotnego wyboru.
Z góry bardzo dziękuję.
6 mar 19:53
ICSP:

I. Liczę przekatną prostokąta w podstawie ze zwykłęgo twierdzenia pitagorasa. Oznaczam ja jako
d
d = 10
teraz liczę H z własność trójkąta o kątach 45 45. Dołączam rysunek.
H = 10
v = P
p * h = 6 * 8 * 10 = 480
C
6 mar 19:58
hzq:
6 mar 20:01
vanceon: Bardzo dziękuję.
6 mar 20:02
ICSP: trochę dziwnie ten kat zaznaczyłeś
6 mar 20:02
ICSP:

czerone − d
niebieskie przekątna graniastosłupa
zielony ką to twój kąt.
6 mar 20:04
Eta:

|AC|= H
z tw. Pitagorasa w trójkącie w podstawie
H
2= 8
2+6
2
H=.........
V= 8*6*H=...........
odp: C)
6 mar 20:13
vanceon: Wielkie dzięki wszystkim. Jesteście wspaniali.
6 mar 20:15
ICSP: Witaj
Eta już zaczynam pomagać z planimetri. Chyba z 2 zadanka już zrobiłem dzisiaj
6 mar 20:16
Eta:
6 mar 20:17