Równanie w ciele liczb zespolonych
Krzychu: Mam takie równanie do policzenia: x2+4iz−3=0. Problemy pojawiają się po policzeniu delty (o
ile dobrze ją policzyłem). Δ=2i. Wynik znam powinno wyjść, że rozwiązaniami są liczby ze
zbioru {−i,−3i}, niestety nie wychodzi tak.
6 mar 18:27
ICSP: dwie zmienne czy x to z?
6 mar 18:28
Krzychu: Tak jest, x to z. Sory.
6 mar 18:30
Basia:
To chyba ma być
z
2+4iz−3 = 0
Δ=(4i)
2−4*1*(−3) = 16i
2+12 = 16*(−1)+12 = −4 = 4*(−1) = 4i
2
√Δ =
√4i2 = 2i
i wszystko się zgadza
6 mar 18:31
Krzychu: Lol zapomniałem o "i" w pierwiastkach dzięks Baśka.
6 mar 18:33
Krzychu: To może jeszcze jedno równanie: z4−2iz2−1−2i=0. Po podstawieniu t=z2 delta wychodzi √8+8i.
Wiem że rozwiązań jest sześć. Gdyby komuś udało się znaleźć kilka to byłoby super.
6 mar 18:46
Basia:
zapisz tę Δ w postaci trygonometrycznej
|Δ| =
√64+64 = 8
√2
| | 8 | | 1 | | √2 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | 8√2 | | √2 | | 2 | |
| | 8 | | 1 | | √2 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | 8√2 | | √2 | | 2 | |
| | π4+2kπ | | π4+2kπ | |
√Δ = √8√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
√Δ = 2
√24√2(cos(
π8+kπ) + isin(
π8+kπ)
czyli
√Δ = 2
√24√2(cos(
π8) + isin(
π8)
lub
√Δ = 2
√24√2(cos(
5π8) + isin(
5π8)
stąd
z = 2i + 2
√24√2(cos(
π8) + isin(
π8))
lub
z = 2i − 2
√24√2(cos(
π8) + isin(
π8))
lub
z = 2i + 2
√24√2(cos(
5π8) + isin(
5π8))
lub
z = 2i − 2
√24√2(cos(
5π8) + isin(
5π8))
jeżeli chcesz wrócić do postaci kanonicznej musisz policzyć
sin
π8 i cos
π8 oraz sin
5π8 i cos
5π8
z układów równań
6 mar 19:26
Basia: na koniec się pomylłam
to nie z, tylko z2
może z postaci wykładniczej byłby łatwiej
6 mar 20:06
Krzychu: Ło matko, dzięki za rozwiązanie. Jakby ktoś mi napisał w jaki sposób zapisuje się deltę w
postaci trygonometrycznej to byłbym wdzięczny, czyli to co Baśka zrobiła na początku.
7 mar 20:53