..
Desperat: Jak ktos umie to rozwiązać to proszę o pomoc...
suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 81, a suma n+4 początkowych wyrazów
tego ciągu równa się 124. Różnicą ciągu jest liczba 12. Znajdź pierwszy wyraz i n.
6 mar 17:17
:P: jest taki wzór na sume ciągu arytmetycznego:
S − suma
124 − 81 = 43 − różnica, czyli o tyle wzrasta suma, gdy dodamy 4 wyrazy ciągu
a
n+1 + a
n+2 + a
n+3 + a
n+4 = 43
teraz z wzorów dla ciągu arytmetycznego −−−>
264
a
n+2 = a
n+1 + r
a
n+3 = a
n+1 + 2r
a
n+4 = a
n+1 + 3r
teraz podkładamy
a
n+1 + a
n+1 + r + a
n+1 + 2r + a
n+1 + 3r = 43
4a
n+1 + 6r = 43
r= 0,5 mamy podane r
4a
n+1 + 6*0,5 = 43
4a
n+1 + 3 = 43
4a
n+1 = 40
a
n+1 = 10
policzmy może jeszcze a
n+4 = a
n+1 + 3r = 10 + 1,5 = 11,5
a
n+1 = a
n + r
10 = a
n + o,5
a
n = 9
12 <−−− narazie mamy a
n, ale nie to mamy policzyć
podstawmy do wzoru na sume −−−>
264
6 mar 18:41
:P: a
n = 9,5
a
n−1 = 9
a
n−2 = 8,5
każdy niższy wyraz ciągu będzie mniejszy o 0,5, bo tyle jest r
a
n−3 = 8
a
n−4 = 7,5
a
n−5 = 7
a
n−6 = 6,5
a
n−7 = 6
a
n−8 = 5,5
spróbujmy te wyrazy ciągu dodać
9,5 + 9 + 8,5 + 8 + 7,5 + 7 + 6,5 + 6 + 5,5 = 67,5 czyli jeszcze za mało bo ma być suma 81
a
n−9 = 5
a
n−10 = 4,5
a
n−11 = 4
a teraz

9,5+9+8,5+8+7,5+7+6,5+6+5,5+5+4,5+4 = 81 no i wyszło, może metoda troche kiepska, ale inaczej
mi nie wychodzi sory.
najniższy wyraz to nasze a
1 czyli a
1 = 4 i n=9
6 mar 18:48
:P: rozumiesz cos ^^ ?
6 mar 18:48
Basia:
S
n = 81
S
n+4 = 124
| | a1+an | | a1+a1+(n−1)*r | | 2a1+(n−1)*r | |
Sn = |
| *n = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a1+an+4 | | a1+a1+(n+3)*r | | 2a1+(n+3)*r | |
Sn+4 = |
| *(n+4) = |
| *(n+4) = |
| *(n+4) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 2a1+(n+3)*12 | |
| *(n+4) = 124 |
| 2 | |
i rozwiązujesz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi
6 mar 18:50
Desperat: Ok dzięki wielkie..teraz od razu jasniej
6 mar 19:03