czy to jest dobrze zrobione
: CZy to jest dobrze zrobione


?
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku mającym długość 10. odcinek łączący punkt
przecięcia przekątnych jednej z podstaw z wierzchołkiem drugiej podstawy prostopadłościanu
tworzy z krawędzią boczną kąt 30 stopni. wyznacz objętość prostopadłościanu
Rozwiązanie:
a=10 α=30
odcinek x = 12d gdzie d jest przekątną kwadratu o boku a=10
d = a√2
d = 10√2
x = 5√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tgα = x/c
tg30 =5√2
−−−−−
c
√3 3 =
5√2 c
c*
√3 3 = 5√2
c*
3 √3 = = 15√2
c =
15√2 √3 =
15√2√33 = = 5√6
V = a
2*c = 10
2*5√6 = 500√6
6 mar 22:02
jaaaaaam: 
6 mar 22:17
jaaaaaam: help!
6 mar 22:32
Thor: dobrze ale prostrze rozwiazanie to skorzystanie z wlasnosci trojkata 30 60 90
polowa przekatnej podstawy to 5√2
a H=5√2 * √3 = 5√6
V=10*10*5√6 = 500 √6
6 mar 22:41
Eta:
ok
6 mar 22:42
Thor: prostsze *
6 mar 22:42
jaaaaaam: ok dziekowa

pan Bog ci to wynagrodzi w żyznej glebie i pulchnych dzieciach
6 mar 22:44