17
dwukropek: Oblicz pracę wykonaną przez osobę niosącą torbę z zakupami o masie 5 kg, gdy osoba ta a) idzie
po poziomym chodniku o długości 200 m, b) wchodzi po schodach na wysokość 10 m.
6 mar 09:50
dwukropek: ?
6 mar 12:44
dero2005:
1o W = F*s*cos 90o = m*g*s*cos 90o = 5*10*200*0 = 0 J
2o W = F*s*cos 0o = m*g*s*cos 0o = 5*10*10*1 = 500 J
gdzie: F = m*g siła= masa* przyśpieszenie
s = droga przesunięcia
cos α − α − kąt pomiędzy kierunkiem działania sily a kierunkiem drogi
(przesunięcia)
6 mar 13:38