geometria
jola: W garnku w kształcie walca o wysokości 0,6 m i średnicy podstawy 4 dm ugotowano zupę, której
objętość zajmuje 0,8 objętości garnka. Oblicz, ile porcji można przygotować z tej zupy, jeżeli
na jeden talerz wlewamy zupę z dwóch chochli w kształcie półkuli o średnicy 10 cm.
6 mar 21:01
Gustlik: Liczę objętość garnka:
r=2 dm, H=6 dm (przeliczyłem wymiary garnka na dm, zeby V wyszła w litrach)
V
g=πr
2H=π*2
2*6=24π=24*3,14=75,36 l
Objetość zupy=0,8*75,36=60,288 l
Objętość i porcji zupy − czyli dwóch chochel (cala kula):
r=5 cm = 0,5 dm
Odp. 144 porcje.
6 mar 23:36
Gustlik: Sorki, tak byłoby, gdyby cały garnek był wypełniony zupą. Ma być tak:
Odp. 115 porcji.
6 mar 23:38
Gustlik: Sorki, tak byłoby, gdyby cały garnek był wypełniony zupą. Ma być tak:
Odp. 115 porcji.
6 mar 23:38