Ile wynosi pole rombu
Tomasz: Potrzebuję pomocy w jednym zadaniu.
Kąt rozwarty rombu ma 150st. a długość jego boku 6cm. Pole rombu jest równe...?
Z góry wielkie dzięki.
6 mar 20:14
ICSP: | | 1 | |
P = a2sin30o = 36 * |
| = 18. |
| | 2 | |
6 mar 20:15
vanceon: Ok, dzięki ICSP.
6 mar 20:15
vanceon: A mógłbyś mi wytłumaczyć skąd wziąłeś sin 30st. i potem wyszło z tego 1/2?
6 mar 20:16
ICSP: Suma miar kątów w katy w rombie przy tym samym boku dają 180
o. 180 − 150 = 30.
| | 1 | |
Otrzymałem kat mniejszy rombu. sin30o to nawet do tabelki wystarczy zerknąć ze to |
| . |
| | 2 | |
Chyba że ty z gimnazjum jesteś i jescze nie miałeś funkcji trygonometrycznych.
6 mar 20:19
vanceon: Ok. Dzięki. Już rozumiem. Po prostu nie wiedziałem, że tam trzeba było użyć funkcji
trygonometrycznych i nawet dobrze nie przejrzałem rozwiązania a napisałem.
6 mar 20:21