Monotoniczność funkcji trzeciego stopnia
Gabryś:
Dana jest funkcja f (x) = x3 − 3x dla x ∈ (1,+∞). Zbadaj na podstawie definicji monotoniczność
tej funkcji w przedziale (1,+∞).
Mógłbym prosić o stopniowe wytłumaczenie? Dzięki
6 mar 09:44
Gabryś:
7 mar 16:48
szma: Narysuj wykres funkcji spełniającej następujące warunki:
a) miejsca zerowe funkcji to −5, 0, 5,
b) dziedziną funkcji są wszystkie liczby,
c) funkcja jest stała dla x takich, że: x<−7 i −3 ≤ x <0,
d) funkcja jest rosnąca dla x takich, że:−7 ≤ x <−3 i x ≥3
8 mar 18:06
Mateusz: x3 + x + 1
27 gru 12:38
totomix: zał. x1>x2
==> Teza: F(x1) > F(x2)
Dowód: f(x1) = x13 − 3x1
f(x2) = x23 − 3x2
F(x1) − F(x2) = x13 − 3x1 − (x23 − 3x2) = x13 − 3x1 − x23 + 3x2 =
x13 − x23 − 3x1 + 3x2 = (x13 − x23) − 3(x1−x2) > 0
Jeśli x1 > x2 to x1 − x2 jest wieksze od zera, zatem x13 − x23 też będzie większe od zera.
27 gru 12:55