Pole koła opisanego na trójkącie
ClearWhiteLight: Pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o polu 12√3 cm2 wynosi...?
I jeszcze jedno, ostatnie i już będzie koniec.

Długość promienia okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym, w którym prostokątne mają długość
9cm i 12cm wynosi:
a) 15cm
b) 7,5 cm
c) 10,5 cm
d) 15√3 cm
Z góry wielkie dzięki!
6 mar 20:57
ICSP: Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równy połowie długości
przeciwprostokątnej. Poradzisz już sobie?
6 mar 20:58
ClearWhiteLight: Obydwa zadania poprzez to zrobię?
6 mar 20:59
ICSP: yyy to drugie. Już pomagam z pierwszym
6 mar 20:59
ClearWhiteLight: ICSP, wielkie dzięki. Drugie już mam. Jak mi pomożesz w pierwszym to dam za ciebie na mszę.

Jesteś świetny z matmy. Cały czas rozwiązujesz tu zadania. Co za umysł... jak to robisz? ;>
6 mar 21:01
ICSP: wzór na pole trójkąta równobocznego:
| | a2√3 | | a2√3 | |
P = |
| ⇔ 12√3 = |
| ⇔ a = 4√3. |
| | 4 | | 4 | |
wzór na wysokość trójkąta równobocznego:
| | 2 | |
promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest równy |
| h |
| | 3 | |
r = 4
pole koła już sam wyliczysz?
6 mar 21:02
ClearWhiteLight: Sure. Dzięki mate.
6 mar 21:02
Eta:
6 mar 21:04