prosze o dokladne obliczenia...z góry dziękuje
marteczka332: zad1.W ciągu arytmetycznym a.1=4. S3 =27 wyznacz różnice tego ciągu
zad.2W ciągu geometrycznym q =4. S =255 wyznacz pierwsze wyraz tego ciągu
zad3Dany jest ciąg arytmetyczny (x2, 2x. 3). Wyznacz liczbę x
zad.4Ciąg (3. x +1.12) jest geometryczny. Wyznacz liczbę x
zad.5Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an =n 2 −2n +2 . Wykaż że wszystkie wyrazy tego ciągu są
dodatnie
zad.6Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an =5n−19 wyznacz wszystkie ujemne wyrazy tego ciągu
zad7.Wykaz że ciąg o wyrazie ogólnym an= pierwiastek z 3n −3 jest arytmetyczny
zad.8Wykaz że ciąg o wyrazie ogólnym an =7 (jedną trzecia ) do n+5 jest geometryczny
zad.9Pierwszy i drugi wyraz ciągu arytmetycznego spełniają warunki a1−a2=−2. a2= −4 wyznacz
sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu
zad.10Pierwszy i czwarty wyraz ciągu geometrycznego spełniają warunki a4 =24. a1 =3 wyznacz
sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu
zad11.Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an =(2n +4) (n +7)(n −9) sprawdź który wyraz ciągu jest
równy 0
zad.12Wykaz że jeśli w ciągu geometrycznym a1 = 1 przez pierwiastek z 2 −1 i a2 = pierwiastek 2
+1 to jest ciąg stały
zad.13Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an =8n −1 przez 3n −3 sprawdź który wyraz ciągu jest
równy 5
6 mar 11:32
marteczka332: prosze o pomoc. chodz pare rozwiazań
6 mar 11:58
dero2005:
zad3)
a1 = x2
a2 = 2x
a3 = 3
a3−a2 = a2−a1 = r
3−2x = 2x−x2
x2−4x+3 = 0
Δ = 4
√Δ = 2
x1 = 1
x2 = 3
ciąg #1 1, 2, 3
ciąg #2 9, 6, 3
6 mar 12:29
ceaser I: 6. dla n 4
4x5−19=1 wiec odpada
dla 3,2 i1 wyniki beda ujemne
6 mar 12:33
dero2005:
zad1)
a
n = a
1+(n−1)r
a
3 = 4 + (3−1)r
a
3 = 4 +2r
r = 5
6 mar 12:34
dero2005:
zad 4
a−1 = 3
a2 = x+1
a3 = 12
(a2)2 = a1*a2
(x+1)2 = 3*12
x2 + 2x − 35 = 0
Δ = 144
√Δ = 12
x1 = −7
x2 = 5
ciąg #1 3, −6, 12
ciąg #2 3, 6, 12
6 mar 12:44
dero2005:
zad 9)
a
1 − a
2 = −2
a
2 = −4
a
1 = −2 + a
2 = −2 − 4 = −6
r = a
2 − a
1 = −4 + 6 = 2
a
10 = a
1 + (10−1)*r = −2 + 9*2 = 16
| | a1+a10 | | −6+16 | |
S10 = |
| *10 = |
| *10 = 50 |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 12:51
marteczka332: umie ktoś coś jeszcze

6 mar 14:30
dero2005:
zad 10)
a
4 = 24
a
1 = 3
a
4 = a
1*q
4−1
3q
3 = 24
q
3 = 8
q = 2
a
10 = a
1*q
10−1 = 3*2
9 = 1536
| | 1−q10 | | 1−210 | |
S10 = a1 |
| = 3* |
| = 3072 |
| | 1−q | | 1−2 | |
6 mar 15:22
ICSP: Widzę że dero ładną robotę wykonujesz
6 mar 15:22
marteczka332: no bardzo ładna

dziękuje
6 mar 15:34
Bartek: Dero. Zadanie 10 nie obliczyłeś\aś do końca dobrze. Chodzi mi o S
10.
Powinno być:
a
4 = 24
a
1 = 3
n=10
a
1*q
3=24
| | 24 | |
Po skróceniu a1 oraz liczby |
| otrzymujemy : |
| | 3 | |
q
3 = 8
q = 2
S
10=3*1023
S
10=3069
17 kwi 20:13
jagoda: oblicz trzy poczatkowe wyrazy ciagu (a2) sprawdz czy jest to ciag arytmetyczny an=2n−2n
14 kwi 16:53