Ze wzoru na n−ty wyraz ciagu:
an = a1 + (n−1)r . Wstawiam do tego wzorku wcześniej wyznaczone a1 i r
an = 20 + 5n − 5 ⇔ an = 15 + 5n.
Wiemy że suma n wyrazów ciągu jest równa 425>
Sn = 425.
| a1 + an | ||
Sn = | *n. Teraz wstawię do tego wzoru wyżej wyznaczone an | |
| 2 |
| a1 + 15 + 5n | ||
Sn = | * n. POdstawiamy resztę: | |
| 2 |
| 20 + 15 + 5n | ||
425 = | * n ⇔ 850 = 35n + 5n2 ⇔ 5n2 + 7n − 850 = 0 ⇔ n2 + 7n − 170 | |
| 2 |
| −7 + 27 | ||
n1 = | = 10 | |
| 2 |
| −7−27 | ||
n2 = | = −17 − sprzeczne bo n musi być dodatnie | |
| 2 |