Matematyka finansowa - prosze o pomoc
student16: W banku odsetki kapitalizowane są kapitalizowane rocznie według nominalnej stopy
procentowej 5%. Na konto wpłacono 10000 zł, na koniec pierwszego roku wypłacono
5000 zł, na koniec drugiego roku wypłacono 4000 zł. Jaka kwota pozostała po trzech
latach na koncie?
Odp. 1863,75 zł.
6 mar 13:11
Eta:
To oszustwo, bo nie odprowadzono podatku "Belki"

zatem:
po I roku: 10 000*(1+0,05)= 10 500 zł
po II roku: 5 500(1+0,05)= 5 775 zł
po III roku : 1 775*(1+0,05) = 1 863,75 zł
6 mar 13:23
student16: Dziękuję, to nie było trudne

Potwierddza sie teza, ze nie takie diabel straszny jak go
maluja
6 mar 13:32
Eta:
6 mar 13:33
student16: Na półrocznej lokacie terminowej oprocentowanej 8% w stosunku rocznym ulokowano
10 000 zł. Każdorazowo po wygaśnięciu terminu lokaty odsetki są kapitalizowane, a
następnie z kapitału jest pobierany 20−procentowy podatek od naliczonych odsetek. Lokatę
ponawiano przez okres 2 lat, co razem daje dwa i pół letni okres oszczędzania. Oblicz
wartość kwoty pieniężnej dostępnej dla posiadacza lokaty po tym okresie oszczędzania.
Odp: 11 705,73 zł
Proszę jeszcze raz o pomoc.
6 mar 13:33