Dana jest funkcja kwadratowa w jednej z trzech postaci :ogolnej, kanonicznej, lu
Magda: Dana jest funkcja kwadratowa w jednej z trzech postaci

golnej, kanonicznej, lub
iloczynowej.Okresl jaka to postac.Jezeli jest to mozliwe zapisz te funkcje w dwoch pozostalych
postaciach.
a)y=−(x−4)
2+1
b)y=1/2x
2+x−4
c)y=3x
2−6x+6
d)y=−2(x−3/2)(x+1)
e)y=x
2−2x+3
f)y=−2x
2−8x−6
6 mar 16:18
Licealistka : a) kanoniczna
b) ogólna
c) ogólna
d) iloczynowa
e)ogólna
f)ogólna
6 mar 16:23
Licealistka : a) robimy postać ogolną
−x
2+8x−16+1
y=−x
2+8x−15
b) robimy postać kanoniczną
liczysz x
w inaczej wierzchołeka współrzędne bądz po prostu p

to jest jedno i to samo
p=x
w= −b/2a
q=y
w= −Δ/4a
i podstawiasz do wzoru (mamy już a) y=−(x−p)
2+q
b) robisz tak samo jak wyzej
d) robimy ogólną wyliczając
y=(−2x+3)(x+1)
y=−2x
2−2x+3x+3 redukujesz
y=−2x
2+x+3
e) i f) tak jak w przykladzie b) i c)
6 mar 16:53