prosze o pomoc
xoxmartusxox: W trapezie prostokatnym ABCD dłuższa przekątna BD jest równa 4√17 a ramię BC ma długość 2√13.
wysokosc trapezu poprowadzona z wierzchołka C dzieli postawe na odcinki AE i EB tak ze AE :EB
= 5:3. oblicz pole trapezu
6 mar 12:43
ICSP: Myślę że trzeba tutaj ułożyć układ równań z pierwszą niewiadoma h (wysokosc) oraz drugą
niewiadomą x która będzie odpowiednio na podstawach.
Niestety nie jestem zbyt dobry z planimetrii więc jednak pozostawię to lepszym.
6 mar 12:46
Eta:

z ΔABD i z ΔEBC z tw. Pitagorasa
h
2= (4
√17)
2−(8x)
2 i h
2= (2
√13)
2 − (3x)
2
porównując :
16*17 −64x
2 = 4*13 − 9x
2, x >0
dokończ ....... wyznacz "x" i następnie "h"
6 mar 13:17
xoxmartusxox: nie rozumiem... jak to zrobic
6 mar 13:34