liczby
kapustka: dlaczego iloczyn (k −n) *(k+ n) jest podzielny przez 4
6 mar 14:25
Jack:
zdradzisz nam coś na temat liczb n i k ?
6 mar 14:31
kapustka: Liczby k i n są nieparzyste i mają tylko 3 dzielniki. Uzasadnij że różnica tych liczb jest
podzielna przez 4
i mam rozw
k2−n2=(k − n)*( k+n)
6 mar 14:33
Jack:
zauważ, że suma dwóch nieparzystych liczba jest parzysta, podobnie różnica. Dlatego z kazdego
nawiasu wyciągnie się 2, co dwa 22=4.
Niech k=2h+1 oraz n=2m+1, gdzie h,m∊N
Wtedy bedzie tak:
(2h+1+2m+1)(2h+1−2m−1)=(2h+2m+2)(2h−2m)=2(h+m+1)2(h−m)=4(h+m+1)(h−m)
6 mar 14:42