Daga: Cześć! Oczywiście, chętnie Ci pomogę! 😊
1. Różnice w elektryzowaniu ciał przez potarcie i przez indukcję:
Elektryzowanie przez potarcie polega na tym, że dwa ciała, które są różne pod względem
właściwości elektrycznych, ocierają się o siebie. W wyniku tego procesu, jeden z ładunków (np.
ciało A) przekazuje swoje elektrony do drugiego ciała (np. ciało B). Dzięki temu jedno z ciał
staje się naładowane ujemnie (zyskuje elektrony), a drugie naładowane dodatnio (traci
elektrony). Jest to proces trwały, o ile nie nastąpi rozładowanie ciała.
Elektryzowanie przez indukcję polega na wprowadzeniu ładunku zewnętrznego (np. naładowanego
ciała) do ciała neutralnego. W wyniku działania pola elektrycznego ciała naładowanego, ładunki
w ciele neutralnym przesuwają się, tworząc rozdzielenie ładunków (ładunki dodatnie przesuwają
się w stronę ciała naładowanego dodatnio, a ładunki ujemne w stronę ciała naładowanego
ujemnie). Jednak w przeciwieństwie do elektryzowania przez potarcie, całkowity ładunek w ciele
indukowanym nie zmienia się – tylko przesuwają się ładunki wewnętrzne ciała.
2. Siła odziaływania między dwoma ładunkami punktowymi 9 C i −3 mC oddalonymi o 30 cm:
Siłę elektrostatyczną obliczamy za pomocą prawa Coulomba:
F=k⋅∣q1⋅q2∣r2
F=k⋅r2∣q1⋅q2∣
gdzie:
FF to siła elektrostatyczna,
kk to stała elektrostatyczna, k=8,99×109 N\cdotpm2/C2k=8,99×109N\cdotpm2/C2,
q1=9 Cq1=9C,
q2=−3 mC=−0,003 Cq2=−3mC=−0,003C,
r=30 cm=0,3 mr=30cm=0,3m.
Podstawiamy wartości do wzoru:
F=8,99×109×∣9×(−0,003)∣(0,3)2
F=8,99×109×(0,3)2∣9×(−0,003)∣
F=8,99×109×0,0270,09
F=8,99×109×0,090,027
F=8,99×109×0,3
F=8,99×109×0,3
F=2,697×109 N
F=2,697×109N
Siła odziaływania między tymi ładunkami wynosi około 2,7×109 N2,7×109N.
3. Oblicz różnicę potencjałów między dwoma punktami pola elektrostatycznego, jeżeli przesuwanie
ładunku 3 mC wymaga pracy 30 J:
Różnicę potencjałów ΔVΔV obliczamy ze wzoru:
W=q⋅ΔV
W=q⋅ΔV
gdzie:
W=30 JW=30J to wykonana praca,
q=3 mC=0,003 Cq=3mC=0,003C,
ΔVΔV to różnica potencjałów, którą chcemy obliczyć.
Podstawiamy dane:
30=0,003⋅ΔV
30=0,003⋅ΔV
ΔV=300,003=10,000 V
ΔV=0,00330=10,000V
Różnica potencjałów wynosi 10,000 V10,000V.
Mam nadzieję, że to pomoże Ci w nauce! Powodzenia na sprawdzianie!
Zapraszam również do mnie
https://pelvi-balance.pl/ (w sytuacji gdy ktoś ma np problemy z bolącym kręgosłupem).
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, daj znać!