moonikaa: wyznacz pierwsiatki wielomianu . okresl ich krotnosc.
w(x)= (x2 + 10x + 25)(x2−x−30)
czy robie to dobrze?:
x2 +10x+25=0
x2+ 2*5*x +52=(x+5)2
x=−5
(czy tutaj tez musze wyliczyc to z delty, czy moge tak jak zrobilam ze wzru skroconego
mnozenia?)
x2−x−30=0
Δ=121
x1=−5 /dwukrotny
x2=6 /jednokrotny
6 mar 20:38
ceaser I: dobrze
tylko ze −5 jest 3 krotny
6 mar 20:46
moonikaa: ok , juz widze gdzie jeszcze. dzieki
6 mar 20:47
U: W(x) = (x
2 + 10x + 25)(x
2 − x − 30)
x
2 + 10x+25 = (x+5)
2
x
2 − x − 30 = (x+5)(x−6)
W(x) = (x+5)
2(x+5)(x−6) = (x+5)
3(x−6)
−5 − pierwiastek 3 krotny
6 − jednokrotny
tak wygląda poprawny zapis. Nie możesz przyrównać x
2 + 10x+25 do 0. Nie wiem czemu, ale zawsze
nauczyciel mnie za to opierniczał

Jak dla mnie jest okej
6 mar 20:59