Funkcja kwadratowa. Oblicz pole kwadratu (I LO)
Licealistka :

Parabola na rysunku obok jest wykresem funkcji y=−x
2+3. Czerwona figura to kwadrat, którego
dwa wierzchołki leżą naa tej paraboli, a pozostałe dwa na osi x. Oblicz pole tego kwadratu.
Tu jest symetria wzgledem osi y ale coś mi nie wyszło wybaczcie...
mam nadzieje ze rysunek dobrze odczytacie
6 mar 13:07
Ajtek: Czy tu będzie zależność f(x)=|x|
6 mar 13:14
Licealistka :

no własnie nie wiem wymyśliłam jedynie tylko tyle, że parabola ma 2 puknty wspólne co funkcja
stała którą widać ( i chyba to będzie y=2x ta funkcja stała) ale nie jestem pewna
nie jestem pewna czy ta funkcja stała jest prawidłowa
6 mar 13:33
Licealistka : Jak wyliczyalm z tych funkcji wspólne punkty to mi nie wyszły symetryczne względem osi y wiec
nie wiem jaki to powinien byc wzór
6 mar 13:52
Ajtek: A spróbój to rozwalić w ten sposób:
f(x)=|2x| i w przedziałach z wartości bezwzględnej policzyć, powinno wyjść

.
6 mar 13:57
Licealistka : czyli wzór funkcji y=2x dobry...? a długo nad tym sie zastanawiałam...

zaraz zobaczę...
6 mar 13:59
Ajtek: będę za godzinę jak coś

.
6 mar 14:00
Licealistka : Albo nie umiem liczyć albo dalej jest coś nie tak:
| ⎧ | y=|2x| | |
| ⎩ | x=√−y+3 | widać ze −y+3>0 ( i to obliczyć? Chyba tak...)
|
( −y>−3 )
( y<3 )
y=|2
√−y+3|
ale to mi nic nie daje... chyba nie umiem rachować

No i nie wiem co dalej
6 mar 14:21
Ajtek: chyba nie tak

Rozwiąż równanie:
−x
2+3=|2x|
6 mar 15:24
Licealistka : Ale to też chyba kiepski pomysł bo będzie:
−x2+3=|2x|
−x2+3=2x \/ x2−3=2x
−x2−2x+3=0
Δ=4+12=16
√Δ=4
x1=2−4:−2 = 1
x2=2+4:−2= −3
I tak robiłam widać ze będą inne współrzędne a to ma byc symetrria wzgledem osi Y a wiec już
nie pasuje... moim zdaniem....
Ale możliwe ze coś poknociłam
6 mar 15:37
Ajtek: Pamiętaj o założeniach wartości bezwzględnej

.
Rozwiązujesz to w przedziałach
6 mar 15:42
Licealistka : 
ale zobacz, ze nie mogą tu być przedziały skoro te funkcje spotykaja sie tylko w dwóch
miejscach
6 mar 15:43
Ajtek: |2x|= 2x dla x≥0 i −2x dla x mniejszego od zera

.
czyli mamy takie coś

:
−x
2+3=2x dla x≥0 i
−x
2+3=−2x dla x mniejszego od zera

.
6 mar 15:48
Licealistka : Czy pytanie byłoby niestosowne gdybym zapytała o zrobienie całego zadanie ?
6 mar 15:50
Ajtek: Jestes bardzo blisko rozwiązania

.
Rozwal oba równania, wylicz pierwiastki pamiętając o założeniach, które podałem.
6 mar 15:52
Licealistka : No coż... ale jeszcze mnie nadzoruj jeśli masz ochotę i troszkę czasu

dziękuje za mobilizacje
6 mar 15:54
Ajtek: Nie ma sprawy, jakies pół godziny jeszcze będę

.
6 mar 15:55
Licealistka : Ale ja to zaczęłam robić :
−x2+3=2x \/ x2−3=2x
−x2−2x+3=0 x2−2x−3=0
Δ=4+12=16 Δ= 4 − 12= − 8 Δ<0
√Δ=4
x1=2−4:−2 = 1
x2=2+4:−2= −3
więc to nie są punkty symetryczne
też tak zaczynałam wiec ja nie widze takiego rozwiązania z tego sposobu
6 mar 16:01
Licealistka : Trzeba brać jeszcze pod uwagę rysunek ( na samej górze)
6 mar 16:03
Ajtek: Rozwiąż proszę moje równania pamiętając o przedziałach.
W powyższym równaniu z prawej Δ nie jest ujemna, to tak na marginesie

.
6 mar 16:04
Licealistka : ( to z prawej strony)
Δ=b
2*(−4)*a*c= (−2)
2*(−4)*1*(−3)=4*12 = 48

faktycznie...
ale własnie to zrobiłam... to jest to samo
6 mar 16:07
Ajtek: Δ=b
2−4ac

a nie razy
6 mar 16:12
Licealistka : ojj sie pomyliłam w Δ
Δ= 4+12=16
6 mar 16:13
Licealistka : tak tak.. zauważylam w takim razie to moze być dobrze jednak ta druga współrzędna x2 jest nie
taka jak ma być
6 mar 16:14
Ajtek: Raz jeszcz mówie, pamiętaj, że działamy w przedziałach które podałem

.
Jeden z pierwiastków nie należy do przedziału
6 mar 16:16
Licealistka : 
Ojejku

no tak... tylko wtedy oznacza to ze mają tylko i wyłącznie jeden punkt wspólny a
nie dwa

a wiec mówi to, że nie jest zgodne z rysunkiem...
Myle sie?
6 mar 16:18
Licealistka : ale to też na to wychodzi ze :
−x2+3=2x \/ −x2+3=−2x
x≥0 x<0
x1=1 (prawidłowe) x2=−3 (prawidłowe)
6 mar 16:21
Ajtek: Mylisz się

.
Mamy dwa równania do rozwiązania, prawda?
6 mar 16:21
Licealistka : wiec co robilisy? szukaliśmy wspólne współrzędne czyż nie tak?
6 mar 16:22
Ajtek: 1)
−x
2−2x+3=0 i x≥0
√Δ=4
x
1=1 x
2=−3 − odrzucamy bo nie należy do przedziału.
2)−x
2+2x+3=0 i x mniejszy od zera
√Δ=4
x
1=−1 x
2=3 − odrzucamy bo nie należy do przedziału.
Tak więc nasze pierwiastki to 1 i −1

.
6 mar 16:29
Licealistka : Ooo...no to już drugą współrzedną sobie policze...
jednak nie jestem tak mądra jak sie wydawało

dziękuję
6 mar 16:32
Ajtek: Jesteś mądra, tylko sobie trochę zamotałaś, ponieważ chciałaś to robić bez uwzględnienia
przedziałów
6 mar 16:34
Licealistka : przynajmniej czegoś sie nauczyłam

dziękuje za pomoc i stracony czas. Miłego dnia
6 mar 16:37
Ajtek: Czas nie jest stracony, skoro mówisz, że się czegoś nauczyłaś

.
Dzięki i wzajemnie miłego popołudnia

.
6 mar 16:38