geometria analityczna
aaa: Wzór okręgu.
X2+(y−a)2=2a(a+1)
Prosta
y=−x+1
Dla jakiego parametru a okrąg jest styczny do prostej?
Sprawdzi ktoś te wyniki?
a=(−6−4√3)/6
lub
a=(−6+4√3)/6
6 mar 23:29
Eta:
a>0 , bo r >0
| | 4√3 −6 | | 2√3−3 | |
zatem tylko: a= |
| = |
| −−−− spełnia ten warunek |
| | 6 | | 3 | |
6 mar 23:36
romuland: chyba powinno być 6 w odpowiedzi a nie −6
6 mar 23:37
aaa: jak 6. policzy to ktos po kolei?
6 mar 23:38
romuland: ok już piszę
6 mar 23:39
romuland: x
2 +(y−a)
2 = 2a(a+1)
−x−y+1=0
r>0 => a>0
2p{a(a+1)=|−a+1|
4(a(a+1))=a
2 − 2a +1
−3a
2−6a+1=0
...
6 mar 23:46
romuland:
2√a(a+1)=|−a+1|
w 5 linijce sorka moje niedopatrzenie
6 mar 23:47
aaa: to dobrze liczylem. czyli tylko to a=−3+2√3/3 jest dobre? ale czemu a>0?
6 mar 23:49
aaa: bo jest pod pierwiastkiem?
6 mar 23:50
romuland: bo promień okręgu musi być większy niż 0 dlatego jeśli w iloczynie 2a(a+1) a będzie mniejsze od
0 to cały iloczyn będzie mniejszy od 0 a nie może.
6 mar 23:50
romuland: tak
6 mar 23:51
Eta:
bo r2 = 2a(a+1) >0
zatem a >0
6 mar 23:51
romuland: | | 3 +2√3 | |
no i a = |
| bo masz współczynnik b = −6 a w podstawianiu pod pierwiastki masz |
| | 3 | |
6 mar 23:53
aaa: −3a2−6a+1=0
3a2+6a−1=0
Δ=36−4(−3)=48 √Δ=4√3
a1=−6−4p{3{/3
a2=−6+4√3/3
skad masz obie liczby dodatnie?
6 mar 23:56
aaa: a co do tego
r2=2a(a+1) >0
to przeciez nawet jak dam a np=−10 to mam −20*(−9)=180 czyli i tak i tak dodatnia.
6 mar 23:59
aaa: 
?
7 mar 00:01
Wuja Edward z Płocina: 3a2+6a−1=0
a2+2a=1/3
(a+1)2−1=1/3
(a+1)2=4/3
a=2√3/3−1 lub a=2√3/3+1
7 mar 00:15