miejsce zerowe funkcji
funkcje sprawdzenie: Witam mam problem określ dziedzinę funkcji y=f(x) i oblicz miejsce zerowe funkcji
| | (x−2)(x+2) | |
a)f(x)= |
| |
| | 2(x−2) | |
| | x(x+3) | |
b)f(x)= |
| czy w obu przypadkach trzeba wymnozyc wszystko przez wszystko , |
| | (x−3)(x+3) | |
jak dojsc do rozwiązania?
6 mar 19:03
Tragos: a)
D:
2(x−2) ≠ 0
x − 2 ≠ 0
x ≠ 2
Miejsca zerowe:
f(x) = 0 ⋀ x ∊ D
(x−2)(x+2) = 0
(x = 2 ∨ x = −2) ⋀ x ∊ D
x = −2
odp. miejsce zerowe: −2
6 mar 19:15
Ukasz: Miejsce zerowe f(x) = 0, a dziedzinę widać odrazu, bo mianownik nie może być równy 0
6 mar 19:16
funkcje sprawdzenie: czyli w a) x1=2 ∨ x2=−2 D=R\{2}
6 mar 19:33
funkcje sprawdzenie: a w b) D=R\{3,−3} x1=0 ∨ x2=−3
6 mar 19:36