znajdz wzor funkcji liniowej
nat: znajdz wzor funkcji liniowej do ktorej wykresu naleza punkty a) (1,2) b0 (−1,2)
pomocy
6 mar 20:33
Eta:
funkcja stała : y= 2
6 mar 20:34
ceaser I: wzór na f. liniową y=ax+b
podstaw x i y i prawie już
6 mar 20:34
nat: no tak, ale trzeba to zapisać...
2=a+b
2=−a+b
2−b=a
2=−2+2b
4=2b
b=2
a=2−2=0 ?
czy jak dokładnie?
6 mar 20:36
nat:
6 mar 20:40
ICSP: a = 0
y = 0x + b
y = b. Liczysz b
6 mar 20:41
ceaser I: tak, a=0 wiec:
y=0*x +2
to,
y=2
6 mar 20:42
nat: ceaser I, a skąd wiesz, że a=0?, jak to szybciej przeliczyłeś?
6 mar 20:44
ceaser I: mozesz wykorzystać metode podstawiania albo dodajesz/odejmujesz stronami
np. a=b−2 i podstawiasz do 2 równania
2=−(b−a)+b
6 mar 20:48
nat: ok, więc dobrze wykombinowałem. Ostanie zadanie:
napisz wzor funkcji liniowej wiedzac ze przyjmuje ona wartosci a) ujemne od (− nieskonczonosc ,
−4) b) dotatnie (3,+nieskonczonosc) i jej wykres poprowadzono przez punkt a) 1,3 b) 4,3
6 mar 20:49
ICSP: wartości zmieniają sie po "minięciu" osi OX dlatego:
a) (−4;0)
b) (3;0)
masz po dwa punkty to już chyba nie problem ustalić wzór funkcji.
6 mar 20:51
nat: ICSP, dlaczego zmieniają się po minięsiu osi OX? i zamiast 1,3 jest −4,0 ?
6 mar 20:55
nat: ref
6 mar 21:06
ICSP: to znaczy że wartości ujemne są pod osią OX. Dlatego zapis że funkcja przyjmuje wartości ujemne
dla x ∊ (−∞;−4) oznacza że funkcja przecina oś OX w punkcie (−4;0). Masz teraz dwa punkty:
(−4:0) oraz (1;3). Wystarczy że wyznaczysz równanie prostej przechodzącej przez te punkty.
6 mar 21:08
nat: a w przypadku: a) dodatnie od (2 , 4) i jej wykres poprowadzono przez punkt (1,3)
więc dwa punkty to: (2,0) i (1,3) − dobrze rozumiem?
6 mar 22:24
Gustlik: znajdz wzor funkcji liniowej do ktorej wykresu naleza punkty a) (1,2) b0 (−1,2)
| | yB−yA | | 2−2 | |
a= |
| = |
| =0 → funkcja stała y=2, bo a=0 a, współrzędna y obu punktów |
| | xB−xA | | −1−1 | |
=2.
6 mar 23:08