matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie, czemu -12 jest rozwiazaniem sprzecznym?
redwine:
3
2x−1
+ 3*3
x
−12 = 0
6 mar 12:58
Pestek:
3
2x
3
+ 3*3
x
− 12 = 0 t=3
x
t
2
3
+ 3t − 12 = 0 t
2
+ 9t − 36 = 0
√
Δ
=15 t1=3, t2=−12 założeniach musi być, że t>0 więc t2 odpada
6 mar 13:06