PLANIMETRIA
sk:

PLANIMETRIA
oblicz dlugość odcinka x.
Wiem, że są jakieś wzory na te długości odcinka ale nigdzie ich znaleźć.
6 mar 19:50
hzq: Nie ma żadnych danych więcej ?
6 mar 19:53
ICSP: | | 27 | |
5*x = 9*3 ⇔ 5x = 27 ⇔ x = |
| ⇔ x = 5,4 . Tak  |
| | 5 | |
6 mar 19:53
sk: ICSP, tak, dzięki, powiedz mi, skąd te wzory wziąłeś?
6 mar 19:58
ICSP: na rysunku zapomniałeś o punkcie P który jest punktem przeciecia dwóch cięciw.
6 mar 19:58
ICSP: Są podane w tablicach matematycznych i powszechnie używane pod koniec II klasy liceum(chyba).
6 mar 19:59
sk: rzeczywiście są, dzieki
6 mar 20:01
sk: są wzory ale troche inne niż ten co podałeś w tym zad, jesteś pewien ze ten co uzyles tez tam
jest?
6 mar 20:11
ICSP: nie wiem. Od początku liceum jeszcze nie spojrzałem w tablice.
6 mar 20:12
sk: czyli nie ma, dziwne bo dość ważne zależności. Jest jakis sposób, żeby to wyprowadzić sobie?
6 mar 20:19
ICSP: Nie używam wyprowadzeń tylko gotowych wzorów, więc nie wiem.
6 mar 20:20
sk: ok, znasz podobne do tego wzory, do obliczania dlugosci cieciw ?
6 mar 20:24
ICSP: Znam łącznie trzy wzory. Ja cierpliwie poczekasz to mogę ci je wypisać.
6 mar 20:26
sk: spoko
6 mar 20:27
ICSP:

Twierdzenie pierwsze:
twierdzenie o cieciwach:
Jeżeli w okręgu dwie cieciwy AB i CD przecinają sie w punkcie P to:
|PA| * |PB| = |PC| * |PD|
6 mar 20:29
ICSP: to twierdzenie musiałeś zastosować w tym zadaniu.
6 mar 20:29
ICSP:

Twierdzenie drugie:
Twierdzenie o siecznych:
Jeśli dwie sieczne poprowadzone z punktu P lezącego na zewnątrz okręgu, przecinają okrąg
odpowiednio w punktach A i B oraz C i D to:
|PA| * |PB| = |PC| * |PD|
6 mar 20:31
ICSP:

Twierdzenie trzecie:
Twierdzenie o stycznej i siecznej:
Jeśli przez punkt P przechodzi styczna do okręgu w punkcie C oraz sieczna przecinająca okrąg w
punktach A i B to:
|PC|
2 = |PA| * |PB|.
6 mar 20:33
sk: 
dzieki wielkie

fajnie jakby właściciel strony dodał to do dzialu planimetria
6 mar 20:39
ICSP: Też sadze że by sie przydało ale niestety nie znam właściciela strony
6 mar 20:43
sk: niestety kontaktu nie ma na stronie ; /
jeszcze raz dzieki, znacznie mi to kolejne zadania ulatwia a nigdzie tych wlasnosci nie moglem
znalezc
6 mar 20:45
ICSP: Nie ma sprawy
6 mar 20:47
melo:
6 lut 14:59
6 lut 15:26
Ciul: 210
21 lut 17:06
jakub@matematyka.pisz.pl: KONTAKT jakub@matematyka.pisz.pl
1 maj 16:39